Omdat de prijzen voor alcohol duurder beginnen te
worden, er eens aan zitten denken om zelf dit spul te gaan stoken.
Hiervoor moet dan wel eerst een destilleer ketel komen met kolom er
bovenop en koeler.
|
Voor de ketel heb ik een afgedankte boiler voor in het keukenkastje
genomen, inhoud ongeveer 12liter. Om alle isolatie eraf te halen ben je
wel even bezig. De orginele stalen flens eraf gehaalt en hoervoor een
nieuwe gedraaid van messing. Hiering 5 gaten om de kolom mee vast te
zetten.
|

|
 |
 |
De kolom is wat meer werk geweest om te maken. Te beginnen met een
zelfde flens als op de ketel. Koper pijp in grote maten is duur en veel
te dik. Daarom zelf maar pijp gemaakt van 0,75mm dik koper plaat. Dit op
het werk met een plaatwals in de goede diameters gewalst. Daarna aan de
uiteinden van de naad met zilver aan elkaar gesoldeerd. De rest van de
naad verder met tin gesoldeerd, echte tin, zonder lood.
|
 |
De schuine verlopen naar de diverse diameters kolom
zijn gemaakt door voor de betreffende diameters en afstand een uitslag
te tekenen van een afgeknotte konus. Deze uitslag overgezet op 0,75mm
dik koper plaat. Uitgeknipt en op een hand plaatwals netjes gerold tot
de goede vorm. De uiteinden weer netjes met zilver gesoldeerd en
afgesoldeerd met tin. De uitslag was zo goed gemaakt en de konus daarbij
ook zo goed gelukt dat de diameters van die konussen perfekt overeen
kwamen met de diameters van de pijp. Nu hoefde ik alleen maar die pijp
en konussen met tin aan elkaar te solderen. Na afkoelen (afkoelen uit
zichzelf, niet onder water laten schrikken ivm structuur verandering van
het matriaal) de soldeeringen netjes schoonmaken en afwerken.
Vloeimiddel gebruikt is S39, niet die nieuwe rode zooi. Maar de echte
ouwe transparant gele.
Nadat de kolom zover klaar was, deze in de flens gesoldeerd, dat was
bijna een perspassing, die had zeer weing tin nodig. Hierna aan de
bovenkant een 90° koperen soldeerbocht erop, met daarna een 45° bocht
waarna er een verloop van 42 naar 15mm komt. In deze 15mm uitgang een
wartel gesoldeerd waarin een 10mm pijp past die je met een knelkoppeling
in/op deze wartel kan zetten. Deze pijp word de "liebig" koeler.
De liebig koeler is 1 meter lang. 10mm koper pijp met hierom een
spieraal van koperdraad en daaromheen een koper pijp van 15mm. Die
koperdraad voor betere distribute/koeling om de pijp heen. Hiervoor
genoeg info op het internet.
|
 |
Totale hoogte van de kolom alleen is ongeveer 65cm,
dit vanaf onderkant flens tot het hoogste punt van de bocht. Hierin kan
ik eventueel nog een messing pijpje solderen voor een thermometer. Dit
is echter voor een "Potstill" niet nodig. Hierbij destilleer je op
smaak.
Diameters kolom:
Onderkant 12cm lengte x7½mm diameter.
Middenstuk 35cm x 5cm diameter
Bovenstuk 12cm x 4,2cm diameter
Hierna de 42mm soldeerbochten tot aan de wartel voor de koeler. |
Hier de ketel met kolom op elkaar gezet, de koeler
nog niet aangesloten, die is nog niet gepoetst.
Brander die gebruikt wordt is een Broilfire Powerfire 12kw-3poot met
sproeier voor te kunnen werken op aardgas.
Mocht eventueel de ketel te klein zijn, kan ik gewoon een grotere nemen,
een zelfde flens erop solderen, en de kolom past er dan ook gewoon weer
op. |

|
Recept:
Verwarm 20 liter water in een weck-ketel tot 65°C. Zet de ketel uit en
doe bij het warme water 4Kg geschrote mout. Laat dit zo staan en roer
dit per uur enkele keren om zodat de mout goed kan trekken. Laat dit
staan tot de volgende dag tot het afgekoeld is. Het beste is om de ketel
te isoleren met een wollen paardenharen deken ofzoiets, dan blijft het
lang op temperatuur. Na een hele nacht gestaan te hebben is het wort bij
mij nog ongeveer 45°C in de ochtend.
Hierna de wort filteren tot alle deeltjes eruit zijn. Tegen die tijd dat
het gefilterd is is het ook verder afgekoeld.
Doe het gefilterde stookbier in een vat/tonnetje en voeg er gist bij.
Afsluiten met een waterslot en wachten maar tot het is uitgegist.
Gebruikte mout:
Weyermann® Rauchmalz rook mout, 4-8 ebc, 25 kg.
Weyermann® Carafa®
Special type-1 mout 800-1000 ebc 5 kg
Verhouding 5:1 (gewone : rookmout) totaal 4Kg op 20L water.
Gebruikte gist: Wyeast 4347, of Alcotec "Whiskey yeast".
Latere opslag om te rijpen:
Eikenhouten vaatje van 5liter inhoud om straks een keer te gebruiken. |
|
Resultaten na het stoken van ongeveer 18liter stookbier.
200mL a 55%
230mL a 50%
200mL a 45%
200mL a 42%
200mL a 40%
200mL a 37%
200mL a 33%
200mL a 27%
200mL a 26%
200mL a 21%
200mL a 19%
200mL a 16%
200mL a 15%
60mL a 12% niet meer gebruikt, gestopt bij 15%. Hier zie je in je
opvang glas wolkjes
vloeistof, dit zijn de foezels in de naloop die niet lekker zijn, of
juist smaak geven.
Komt op een
totaal van ongeveer 2,5liter a 34% gemeten met alcoholmeter.
De eerste 30mL heb ik weggegooid, is niet te pruimen die zooi. |
Hetzelfde recept meerdere malen aangemaakt en voor de eerste keer
gestookt.
Begin SG meestal rond de 1045, eind SG rond de 1005-1010. Is ongeveer
4,5% alc.
Hierbij uitkomend op ongeveer 10liter alcohol van 30% na eerste
stookbeurten en alles samengedaan.
|
|
Deze 10 liter voor de tweede keer in de ketel gedaan voor de tweede
stook. Voor en naloop gescheiden. Overgehouden 4½
liter van 61%. Dit in een eikenhouten vaatje gedaan voor verder rijpen.
De tweede stookbeurt duurde met een hoeveelheid van 10L ongeveer 6uur om
op deze 4½Liter a 61% uit te komen.
|
|

Links de inmaak-ketel met de wort erin, temperatuur 62,3°C.
Dit aangehouden voor ongeveer 3 uurtjes om het zetmeel om te zetten in
verstookbare suikers. Hierboven mijn installatie in gebruik.
De thermometer die er boven opgeplakt zit, zit nu via een pijpje direkt
in de bocht. Leuk om te weten die temperatuur. Maar proeven werkt beter
is mijn bevinding. |
Nu de "whisky" staat te rijpen op eikenhouten vaatjes maar weer wat
ingredienten aangeschaft.
Ik had nog een halve zak "Whiskey mout" staan. Dus nog maar 10Kg mais vlokken en
10Kg gerst vlokken aangeschaft.
Dit in een verhouding 1:1:1 in de weck ketel gedaan.
Eens kijken hoe we hieruit een "Oude Jenever" kunnen gaan stoken.