Het zelf maken van een destilleer ketel met kolom en ook gebruiken. (potstill)

 

Omdat de prijzen voor alcohol duurder beginnen te worden, er eens aan zitten denken om zelf dit spul te gaan stoken.  Hiervoor moet dan wel eerst een destilleer ketel komen met kolom er bovenop en koeler.

 


Voor de ketel heb ik een afgedankte boiler voor in het keukenkastje genomen, inhoud ongeveer 12liter. Om alle isolatie eraf te halen ben je wel even bezig. De orginele stalen flens eraf gehaalt en hoervoor een nieuwe gedraaid van messing. Hiering 5 gaten om de kolom mee vast te zetten.
 

 

 


De kolom is wat meer werk geweest om te maken. Te beginnen met een zelfde flens als op de ketel. Koper pijp in grote maten is duur en veel te dik. Daarom zelf maar pijp gemaakt van 0,75mm dik koper plaat. Dit op het werk met een plaatwals in de goede diameters gewalst. Daarna aan de uiteinden van de naad met zilver aan elkaar gesoldeerd. De rest van de naad verder met tin gesoldeerd, echte tin, zonder lood.

 

De schuine verlopen naar de diverse diameters kolom zijn gemaakt door voor de betreffende diameters en afstand een uitslag te tekenen van een afgeknotte konus. Deze uitslag overgezet op 0,75mm dik koper plaat. Uitgeknipt en op een hand plaatwals netjes gerold tot de goede vorm. De uiteinden weer netjes met zilver gesoldeerd en afgesoldeerd met tin. De uitslag was zo goed gemaakt en de konus daarbij ook zo goed gelukt dat de diameters van die konussen perfekt overeen kwamen met de diameters van de pijp. Nu hoefde ik alleen maar die pijp en konussen met tin aan elkaar te solderen. Na afkoelen (afkoelen uit zichzelf, niet onder water laten schrikken ivm structuur verandering van het matriaal) de soldeeringen netjes schoonmaken en afwerken.  Vloeimiddel gebruikt is S39, niet die nieuwe rode zooi. Maar de echte ouwe transparant gele.
Nadat de kolom zover klaar was, deze in de flens gesoldeerd, dat was bijna een perspassing, die had zeer weing tin nodig. Hierna aan de bovenkant een 90° koperen soldeerbocht erop, met daarna een 45° bocht waarna er een verloop van 42 naar 15mm komt. In deze 15mm uitgang een wartel gesoldeerd waarin een 10mm pijp past die je met een knelkoppeling in/op deze wartel kan zetten. Deze pijp word de "liebig" koeler.
De liebig koeler is 1 meter lang. 10mm koper pijp met hierom een spieraal van koperdraad en daaromheen een koper pijp van 15mm. Die koperdraad voor betere distribute/koeling om de pijp heen. Hiervoor genoeg info op het internet.
 

Totale hoogte van de kolom alleen is ongeveer 65cm, dit vanaf onderkant flens tot het hoogste punt van de bocht. Hierin kan ik eventueel nog een messing pijpje solderen voor een thermometer. Dit is echter voor een "Potstill" niet nodig. Hierbij destilleer je op smaak.

Diameters kolom:
Onderkant 12cm lengte x7½mm diameter.
Middenstuk 35cm x 5cm diameter
Bovenstuk 12cm x 4,2cm diameter
Hierna de 42mm soldeerbochten tot aan de wartel voor de koeler.

Hier de ketel met kolom op elkaar gezet, de koeler nog niet aangesloten, die is nog niet gepoetst.
Brander die gebruikt wordt is een Broilfire Powerfire 12kw-3poot met sproeier voor te kunnen werken op aardgas.
Mocht eventueel de ketel te klein zijn, kan ik gewoon een grotere nemen, een zelfde flens erop solderen, en de kolom past er dan ook gewoon weer op.


 

Recept:
Verwarm 20 liter water in een weck-ketel tot 65°C. Zet de ketel uit en doe bij het warme water 4Kg geschrote mout. Laat dit zo staan en roer dit per uur enkele keren om zodat de mout goed kan trekken. Laat dit staan tot de volgende dag tot het afgekoeld is. Het beste is om de ketel te isoleren met een wollen paardenharen deken ofzoiets, dan blijft het lang op temperatuur. Na een hele nacht gestaan te hebben is het wort bij mij nog ongeveer 45°C in de ochtend.
Hierna de wort filteren tot alle deeltjes eruit zijn. Tegen die tijd dat het gefilterd is is het ook verder afgekoeld.
Doe het gefilterde stookbier in een vat/tonnetje en voeg er gist bij.  Afsluiten met een waterslot en wachten maar tot het is uitgegist.

Gebruikte mout:  Weyermann® Rauchmalz rook mout, 4-8 ebc, 25 kg.
                           Weyermann® Carafa® Special type-1 mout 800-1000 ebc 5 kg
Verhouding 5:1 (gewone : rookmout) totaal 4Kg op 20L water.

Gebruikte gist: Wyeast 4347, of Alcotec "Whiskey yeast".

Latere opslag om te rijpen:
Eikenhouten vaatje van 5liter inhoud om straks een keer te gebruiken.

 


Resultaten na het stoken van ongeveer 18liter stookbier.

200mL a 55%
230mL a 50%
200mL a 45%
200mL a 42%
200mL a 40%
200mL a 37%
200mL a 33%
200mL a 27%
200mL a 26%
200mL a 21%
200mL a 19%
200mL a 16%
200mL a 15%
  60mL a 12%  niet meer gebruikt, gestopt bij 15%. Hier zie je in je opvang glas wolkjes
  vloeistof, dit zijn de foezels in de naloop die niet lekker zijn, of juist smaak geven.

Komt op een totaal van ongeveer 2,5liter a 34% gemeten met alcoholmeter.
De eerste 30mL heb ik weggegooid, is niet te pruimen die zooi.

 



Hetzelfde recept meerdere malen aangemaakt en voor de eerste keer gestookt.
Begin SG meestal rond de 1045, eind SG rond de 1005-1010. Is ongeveer 4,5% alc.
Hierbij uitkomend op ongeveer 10liter alcohol van 30% na eerste stookbeurten en alles samengedaan.

 



Deze 10 liter voor de tweede keer in de ketel gedaan voor de tweede stook. Voor en naloop gescheiden. Overgehouden 4½ liter van 61%. Dit in een eikenhouten vaatje gedaan voor verder rijpen.
De tweede stookbeurt duurde met een hoeveelheid van 10L ongeveer 6uur om op deze 4½Liter a 61% uit te komen.
 

  



Links de inmaak-ketel met de wort erin, temperatuur 62,3°C. Dit aangehouden voor ongeveer 3 uurtjes om het zetmeel om te zetten in verstookbare suikers.  Hierboven mijn installatie in gebruik.
De thermometer die er boven opgeplakt zit, zit nu via een pijpje direkt in de bocht. Leuk om te weten die temperatuur. Maar proeven werkt beter is mijn bevinding.


Ik ben benieuwd hoe dit gaat smaken.

Nu de "whisky" staat te rijpen op eikenhouten vaatjes maar weer wat ingredienten aangeschaft.
Ik had nog een halve zak "Whiskey mout" staan. Dus nog maar 10Kg mais vlokken en 10Kg gerst vlokken aangeschaft.
Dit in een verhouding 1:1:1 in de weck ketel gedaan.
Eens kijken hoe we hieruit een "Oude Jenever" kunnen gaan stoken.

 

PA2MRX©2014