Mijn zelfbouw Smoker BBQ

 

De oude bbq was niet zo goed meer om te gebruiken, daarna enkele jaren een electrische grill gebruikt wat ook goed werkt als je alleen hamburgers, satestokjes en worstjes wilt warmmaken. Toen ik op het idee kwam om een Amerikaans model smoker BBQ aan te gaan schaffen. Alleen toen ik de prijs hiervan zag moest ik wel achter mijn oren krabben. Ook de bekende Weber eitjes heb ik bekeken,.. maar om nu meer dan 150 euro uit te gaan geven voor wat 0,8mm blik dat slecht in elkaar gepuntlast is. En daar geven ze 10 jaar garantie op, ik denk als ie 5 jaar buiten staat dat hij weggerot is. Voor dat geld kun je heel wat echt dik staal kopen.

Eerst gekeken wat voor ketel te gaan gebruiken om je eten te doen garen.  Een mooie zou een luchtketel van een vrachtwagen zijn. Alleen is de plaatdikte hiervan ook maar een millimeter. Veel te dun. Een LPG tank mischien. Waar ik hem van maak kan hij 20 jaar ongeverft buitenstaan.
 

De plaatselijke LPG inbouwer had nog een oude tank liggen, die even bekeken en in orde bevonden, kon ik GRATIS meenemen.  Kon ik op de motor niet meenemen, daarom maar terug naar huis en op de fiets.
 
Dat ging goed voor op het rek van mijn transportfiets uit 1947.
Deze door de midden geslepen en ingekort. Overgebleven inhoud 50ltr.

Slijptol is een Bosch van ongeveer 50 jaar oud,...2500Watt.


 

Er wordt gestookt in een aparte brandkamer, hierbij gekozen voor 6mm plaat dat op maat is geknipt bij de plaatselijke metaalhandel.
Hierin bevinden zich aan de onderkant 6 luchtgaten, deze eruit gezaagt met een bi-metaal gatenzaag van Bahco, op de kolomboormachine op laag toerental (150rpm) en snijolie gebruiken. Tijdsduur ongeveer 15 minuten per gat om uit te zagen.

Links zit de brandkamer al aan de lpg tank gelast, de klep om je eten in de ketel te doen is afgetekend. Deze met de doorslijpschijf alvast doorgeslepen worden, alleen op de hoeken even laten zitten. Deze pas losslijpen als de scharnieren zijn gemonteerd/vastgelast. dan zit de klep mooi in het midden met een naad die overal even breed is.

De poten worden gemaakt van kokerprofiel, 20x20mm. Roosterhoogte komt op ongeveer 65cm hoogte van de grond. De poot op de rechtse foto wordt twee keer gemaakt. Voor aan de andere kant ook eentje, op die op de foto komen de twee wieltjes.

 
 

Links de poten eronder gelast, deurtje in de brandkamer. Hierboven zie je warmteplaat waar de warmte onderdoor stroomt met vet afvoer gootje. het geheel moet hier nog netjes gemaakt worden.